6-8 ekim olaylarına ilişkin Kobani Davası'nda mahkeme kararını verdi... Tutuklu Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk gibi çok sayıda ismin yargılandığı davada verilen cezalar haberimizde:
Kobani Davası nihayet sonuçlandı.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 130 sayfalık karar metnini açıkladı.
130 sanığın yargılandığı davada ilk gelen açıklamalara göre, Ahmet Türk 10 yıl hapse mahkum edildi. Emine Ayna da aynı şekilde 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçları ise silahlı terör örgütüne üyelik.
Ayla Akat Ata için, örgüt üyeliğinde 9 yıl 9 ay hapis cezası verilirken, tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak tahliye kararı verildi.
Eski HDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile diğer sanıklardan Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.
TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA
HDP eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın ağırlaştırılmış müebbet cezasının 23 yıl 6 aya düşürülmesine ve tutukluluğunun devamına karar verildi.
Tüm gözler Selahattin Demirtaş'a verilen cezanın açıklanmasına çevrilmiş durumda. Selahattin Demirtaş'a ne ceza verildi? Davada en çok da bu sorunun cevabı merak ediliyor.
DEMİRTAŞ'A 42 YIL HAPİS
Ve Demirtaş'ın cezası da belli oldu. Selahattin Demirtaş'a devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 20 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Demirtaş'a ayrıca, Diyarbakır'daki Nevruz konuşması nedeniyle 2 yıl 6 ay, 29 şubat 2016'daki konuşmasında halkı kanunlara uymamaya teşvik suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Toplamda 42 yıl hapse mahkum edilen Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
KIŞANAK'A 12 YIL HAPİS
Dönemin önde gelen siyasi aktörlerinden bir diğeri olan Gülten Kışanak'a "örgüt üyeliği" iddiası gerekçesiyle 8 yıl ceza verildi ve ceza yarı oranında arttırılarak 12 yıla çıkarıldı. Kışanak'ın hakkında tahliye kararı verildi.
Sabahat Tuncel'e de devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt suçundan ise 12 yıl hapis cezasına karar verildi. Tuncel'in tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
6-8 EKİM OLAYLARI NE?
2014'ün 6 Ekim'inde bölücü terör örgütü PKK yandaşları 35 şehirde organize bir şekilde kalkışmaya geçmiş, saldırılarda bulunmuştu. Şiddet olayları dönemin HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve diğer pekçok yöneticisinin çağrılarıyla alevlenmişti. 7 ve 8 Ekim'de de devam eden şiddet olaylarında 37 kişi hayatını kaybetmişti. Yasin Börü de bu isimlerden biriydi.