İlk 5 madde kabul edildi: Saldırgan köpekler uyutulacak

TBMM Genel Kurul’unda görüşülen başıboş köpeklere ilişkin kanun teklifinde ilk 5 madde onaylandı. Onaylanan maddeye göre insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden ve rehabilite edilemeyen köpekler uyutulacak.

TBMM Genel Kurulu’nda başıboş köpeklere ilişkin düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik görüşmeleri başladı. Kanun teklifinin ilk 9 maddesinin bulunduğu birinci bölümün görüşmeleri muhalefet vekillerinin protestolarına sahne oldu. 14 saat süren görüşmelerin sonunda ilk 5 madde kabul edildi. Beşinci maddeye göre insan ve hayvan sağlığı için tehlike teşkil eden ve rehabilite edilemeyen köpekler uyutulacak.

İŞTE İLK 5 MADDE

Görüşmelerin devam ettiği Genel Kurul’da Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik içeren ilk 5 madde onaylandı. 14 saat süren görüşmelerde onaylanan maddeler şu şekilde;

Kanunun esas amaçları arasında hayvan refahı, insan, hayvan ve çevre sağlığının gözetilmesi olacak.

Sahipli ve sahipsiz hayvanlara ilişkin tanımlamalar yapıldı. Barınaklar ise, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirilecek.

Yakala-kısırlaştır-yerinde bırak metodu terkedilerek yerine yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir metodu uygulanacak.

Sahipsiz ve güçten düşmüş köpeklerin barınaklarda toplanması ve bakımevleri dışında bir hayvana bakmak yasal sorumluluğunu alarak sahiplendirilmesi suretiyle olacak.

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan köpeklerin Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu maddesindeki şartlara bağlanarak uyutulacak.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Onaylanan ilk 5 maddenin ardından dün devam eden görüşmeler saat 14.00 itibariyle başlarken, ilk günkü gibi gece geç saatlere kadar sürdü. Görüşülen maddeler arasında başıboş köpeklerle ilgili sorumluluğun belediyelere verilmesi yer aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri