Gazeteciler Cemiyeti'nde kriz: Yönetim 300 milyon dolarlık araziyi parsellemiş

Gazeteciler Cemiyeti’nde arazi krizi gün yüzüne çıktı. Cemiyet yönetimi, Beyhan Cenkçi'nin başkanlık döneminde düşük fiyatlarla satın alınan ve bugün değeri 300 milyon dolara ulaşan arazileri, gizlice başka bir vakfa devretmeye çalışmakla suçlanıyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nde 1980 öncesine dayanan bir arazi krizi gün yüzüne çıktı. Cemiyet, Beyhan Cenkçi'nin başkanlık döneminde Orman Bakanlığı’ndan düşük fiyatlarla satın alınan ve bugün değeri 300 milyon dolar gibi rakamlara ulaşan Kaş ve Kalkan'daki arazilerle ilgili önemli tartışmalara sahne oluyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nin 40 yıl boyunca arazileri nasıl değerlendirdiği konusu tartışmaya neden oluyor. Öne çıkan iddialara göre, arazi üzerine beş havuzlu villa inşa edildi. Villa ayda 5 bin TL'ye kiraya veriliyor. Ayrıca SAS Radisson zincirine ihalesiz olarak 20 yıllığına kiralanan bir otel bulunuyor. Otel Cemiyet'e yıllık 2.5 milyon TL kira geliri sağlıyor.

TÜM ARAZİLERİ DEVRETMEK İSTEDİLER

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Kaş ve Kalkan'daki tüm arazileri bir vakfa devretmek üzere geçen yıl mahkemeye başvurdu. Başvuruda 16 kişilik bir mütevelli heyeti oluşturuldu. Ancak mütevelli heyetinin sadece gazetecilerden oluşmadığı, aralarında meslek dışı ve kamuoyunda tanınan, yüksek profilli isimlerin de bulunduğu ortaya çıktı. Yaşananlar vakıf senedinin arka planındaki kararların ve sürecin şeffaflığı konusunda soru işaretleri doğurdu.

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cemiyet tüzüğünde vakfa malvarlığı devri hükmü olmadığı gerekçesiyle vakıf kurulmasını reddetti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi, mütevelli heyetinin önde gelen isimlerinin istinaf başvurusu üzerine, Kalkan ve Kaş'taki arazilerin vakfa devrine dair daha detaylı inceleme yapılması için kararı bozarak dosyayı ilk mahkemeye geri gönderdi. Bu kararın adli tatil sırasında çıkmış olması dikkat çekti.

ÜYELERDEN TEPKİ

Cemiyetin gazeteci üyeleri arazilerin vakfa devredilmesi konusunda ciddi endişeler taşıyor. Vakfın Cemiyetin mülklerini satma, devretme ve yönetme yetkisine sahip olacağı belirtiliyor. Bu durumda Cemiyetin 2 bine yakın üyesi, değerli araziler üzerindeki haklarını kaybedecek ve yılların birikimi 16 kişinin inisiyatifine bırakılacak.

Başvuruların ve vakıf senedinin hazırlanmasının çok gizli yürütüldüğü, hatta yönetim kurulu üyelerinin bile bu çalışmalardan haberdar olmadığı belirtiliyor.

Gazeteciler Cemiyeti’nin ekim ayında yapılacak genel kurulu Cemiyetin geleceği için kritik bir dönemeç olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri