Emeklilere sosyal destekler açıklandı: Sorun maaşta

Emeklilere sağlanacak sosyal destekler duyuruldu. Konuyu değerlendiren TÜED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, emekli yılının gerçek anlamda bir telafi yılı olması gerektiğini vurgulayarak, “Asıl sorun aylık bağlanmasındaki parametrelerde” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından emeklilere sosyal ve kültürel anlamda verilecek destekler açıklandı. Bakan Işıkhan emeklilere GSB tesislerinin ücretsiz olması, kamuya ait misafirhane vb. indirim, KYK yurtlarında 1 ay ücretsiz kalabilme ve emekli.gov.tr üzerinden emeklilerin görüş ve taleplerini iletebilmesi uygulamalarının hayata geçirileceğini söyledi. Işıkhan, “Emeklilerimize yönelik sağlık hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacak” diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından alınan karar resmi gazetede yayınlandı. Konuya dair değerlendirmede bulunan Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Yazıcıoğlu, açıklanan destekleri önemli fakat yeterli bulmadığını belirterek, “Bunların yanında asıl sorun çözülmeli. Bu sorun emeklilik sisteminde. Emekli aylığının bağlanmasındaki parametreler nedeniyle emekliyi kayba uğratan bu sistemin tamamen gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

SİSTEM DEĞİŞMEDİKÇE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Bakan Vedat Işıkhan’ın duyurduğu destek ve yardımların ardından TÜED Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu, emeklilerin ve genel olarak insanların insanca yaşamaya hakkı olduğuna dikkat çekerek, “Ama sistem değişmediği müddetçe mümkün görünmüyor. Eğer hükümet 10 bin TL’ye tamam diyorsa hatta 6 bin TL’ye kadar emeklilere maaş bağlanıyorsa bu yeterli değil. Emekli yılının telefi yılı olması lazım. Bu sosyal ve kültürel yardımlara bir diyeceğimiz yok bunlar da önemli fakat ama asıl sorunun kökeni emeklilik sisteminde” diye konuştu.

PARAMETRELER DEĞİŞMELİ

Cafer Tufan Yazıcıoğlu, “2008’deki yasadan gelen aylık bağlama ve güncelleme nedeniyle emeklinin kayıpları var. Ekonomik açıdan bu sistemin değişerek emekli maaşının gerekli yerlere oturtulması lazım. Emekli aylığının bağlanmasındaki bu parametreler nedeniyle emekliyi kayba uğratan bu sistemin tamamen gözden geçirilmesi gerekiyor. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Biz de zaman zaman toplantılara katılıp görüşlerimizi bildiriyoruz. Umarız bu sosyal ve kültürel hakların yanında bu asıl sorun da çözülür” diyerek sözlerini sürdürdü.

REFAH PAYI GELMELİ

Yazıcıoğlu, alım gücündeki kayıptan dolayı emeklilerin refah payı beklentilerinin de giderek arttığını vurgulayarak, “Emekliler açlık sınırında yaşıyor. Temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranı kadar zam olacak. Ama biz bunun üzerine büyümeden pay verilmeli diye bekliyoruz. Emekliler bu maaş bağlanıncaya kadar ülke büyümesinden bir nebze pay alıyor. Fakat emekli olduktan sonra bundan yararlanamıyor. Bunların yeniden gözden geçirileceği bir sistemin bu yıl içinde getirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri