BİK Analitik uluslararası geçerlilik kazandı: Şimdi vakit botçulara yaptırım vakti

BİK Analitik’in objektif ve doğru şekilde ölçüm yaptığı TSE'nin ardından uluslararası raporlarla tescillendi. Böylelikle bot trafikle haksız kazanç elde eden internet sitelerine yaptırımın önünde hiçbir engel kalmadı. Şimdi gözler Basın İlan Kurumu’nda.

Cavit Erkılınç yönetimindeki Basın İlan Kurumu’nun geliştirdiği yerli ve milli ölçüm sistemi BİK Analitik’in objektif ve doğru şekilde sayım yaptığı TSE'nin ardından uluslararası arenada da kabul gördü.

Basın İlan Kurumu tarafından geliştirilen ve resmi ilan yayınlama hakkı olan internet sitelerinin ziyaretçi trafiklerini ölçen BİK Analitik, uluslararası bir standart olan “ISAE 3000” kapsamında “Güvence Denetimi Raporu” almaya hak kazanarak, uluslararası geçerlilik elde etti.

BİK ANALİTİK GÜVENİLİR OLDUĞUNU KANITLADI

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik’in uluslararası geçerliliği bulunan ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu almasını değerlendirirken “BİK Analitik güvenilir olduğunu kanıtladı” dedi.

ERKILINÇ: İŞİNİ İYİ YAPANLA YAPMAYANI AYIRACAĞIZ

Büyük emek harcanarak geliştirilen internet trafiği ölçümleme sisteminin uluslararası standartları içeren kontrol ve testlerden başarıyla geçmesinin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Erkılınç, BİK Analitik’in işini iyi yapanla yapmayanı ayırırken en büyük güvenceleri olacağını kaydetti.

KENDİMİZE GÜVENİYORDUK

BİK Genel Müdürü şunları söyledi: “Paydaşlarımızla birlikte Türk basınını geleceğe taşıyan adımları birer birer atıyoruz. İnternet medyasının ilan ve reklam desteğine kavuşması kadar önemli bir husus da kamu kaynağının adil ve tarafsız bir şekilde dağıtımıydı. BİK Analitik’in işini iyi yapanla yapmayanı ayırırken en büyük güvencelerimizden biri olacağını, sistemi işletirken paydaşlarımıza bir dayatmada bulunmak yerine onların güvenini kazanmayı ve rıza üretmeyi öncelediğimizi ısrarla vurguladık. Kendimize güveniyorduk ve BİK Analitik çalışmaya başlayalı üç dört ay olmamışken bağımsız bir denetim kuruluşunca denetlenme taahhüdümüzü yönetmeliğimize koyduk. Şükürler olsun gelinen noktada BİK Analitik, uluslararası standartlara göre güvenilir olduğunu kanıtladı.”

BOTÇULARI “DEVLETİN ÇARKI AĞIR İŞLER AMA İŞLER” DİYEREK UYARMIŞTI

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, başından bu yana BİK Analitik dijital ölçümleme sisteminin sorunsuz çalıştığını, kimin gerçek, kimin sahte trafik ürettiğini bildiklerini söylüyor ve bot trafikle haksız kazanç elde eden internet haber sitelerine şu uyarıyı yapıyordu: “Devletin çarkı ağır işler ama işler; geri dönüşü de olmaz. O gün geldiğinde ‘ah vah’ etmenin de kimseye faydası yoktur. Bu yanlış yollara tevessül edenler, gerçekte bizi değil, kendilerini kandırdıklarını fark ettiklerinde iş işten geçmiş olacak.”

ŞİMDİ VAKİT BOTÇULARA YAPTIRIM VAKTİ

BİK Analitik’in objektif ve doğru şekilde ölçüm yaptığının uluslararası raporlarla tescillenmesiyle, bot trafikle haksız kazanç elde eden internet sitelerine yaptırımın önünde hiçbir engel kalmadı.

Basın İlan Kurumu’nun, doğru ve objektif ölçüm yaptığı tescillenen BİK Analitik ile rahatlıkla tespit edebildiği bot trafikle haksız kazanç elde eden internet sitelerine yaptırım uygulamak için ivedilikle harekete geçmesi bekleniyor.

BİK ANALİTİK’İN TSE BELGESİ DE VAR

Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil belgesi alan BİK Analitik, Türk Standardları Enstitüsü’ne yaptığı başvuru sonucunda yazılım paketlerinin kalite gereksinimlerini, bu paketlerin test dokümanlarının ne tür özelliklere sahip olması gerektiğini ve yazılım paketlerinin uyumluluk değerlendirmeleri için gerekli talimatları açıklayan uluslararası bir standart olan TS ISO/IEC 25051 belgesini alarak kalitesini tescillemişti.

KİMLER BOT KULLANIYOR BİLİNİYOR

Bu arada, Ankara başta olmak üzere pek çok ilde çok sayıda internet haber sitesinin resmi ilan yayınlayabilmeleri için gerekli olan asgari ziyaretçi trafiğini sahte/bot trafikle sağladığı biliniyor. BİK Analitik bot/sahte trafiği tespit edebilirken, ölçümlerinin objektif ve doğru olduğunun yurt içi gibi yurt dışı denetim kurumları tarafından da tescillenmesi önem arz ediyordu.

İŞİNİ İYİ YAPANLAR AYLARDIR SABIRLA YAPTIRIM BEKLİYOR

BİK Genel Müdürü Erkılınç’ın ifadesiyle “işini doğru yapan” siteler, büyük bir sabırla BİK Analitik’in uluslararası arenada da geçerlilik kazanmasını bekliyordu.

BİK Analitik’in, TSE’nin ardından uluslararası bağımsız denetim firması tarafından yapılan kontrol ve denetimlerden başarıyla geçerek ISAE 3000 Güvence Denetimi Raporu alması, botçuların sonu olarak yorumlanıyor. Basın İlan Kurumu’nun BİK Analitik’le tespit edeceği botçu sitelere bir bir yaptırımlar uygulayacağı ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri