Bakanlık yasakladı! Şehit Onur Doğan İlkokulu’nda velilerden yardım istendi

Altındağ’daki Şehit Onur Doğan İlkokulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) genelgesine aykırı olarak, birinci sınıf kaydı için çeşitli malzemeler talep edildi. Okul yönetimi, bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek velilerden yardım istedi.

Altındağ Onur Doğan İlkokulu’nda yasak olmasına rağmen “1. Sınıf kaydı için istenenler” başlıklı bir yazı, okul kapısına asıldı. Kayıt için istenen ürünler arasında 5 litrelik çamaşır suyundan 2 adet büyük boy çöp poşetine ve bir top A4 kâğıdına varıncaya kadar pek çok ürün talep edildi.

Okul yetkilileri, “Bütçemiz yok” veya “yeterli ödenek verilmiyor” düşüncesiyle ailelerden bu talepte bulunduklarını ifade ederken, velileri zorlamadıklarını da sözlerine ekledi. Aylık geliri yüksek velilerden bu yardımları talep ettiklerini belirten okul yetkilileri, “istemeyen veli almayabilir” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen hafta yayımladığı genelgede yer verilen konuyla ilgili şu ifadeler yer almıştı: “Okul kayıtlarında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak.”

TEMİZLİK MALZEMELERİ TALEP EDİLİYOR

Şehit Onur Doğan İlkokulu kapısına asılan "1. Sınıf kaydı için istenenler" başlıklı listede şu ürünlere yer verildi:

5 litrelik çamaşır suyu (2 adet)

Büyük boy çöp poşeti

A4 kâğıdı (1 top)

Listenin, MEB'in geçen hafta yayımladığı "Okul kayıtlarında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak" genelgesine aykırılık teşkil ettiği görüldü. Okul yönetimi, gazeteilksayfa.com’dan Bedirhan Şahin’e talepleriyle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Bütçe ve ödenek yetersizliği nedeniyle bunları istiyoruz. Okul her gün düzenli olarak temizlenecek. Tuvaletler sürekli yıkanacak. Aslında biz çocuklarımız için bunu istiyoruz. Velileri de zorlamıyoruz. İsteyenler yardımda bulunabilir.”

BAZI VELİLER TEPKİLİ

Altındağ’ın sosyo-ekonomik olarak daha düşük gelirli vatandaşların yaşadığı bölge olması nedeniyle devlet okulundan bu taleplerin gelmesi, vatandaşları zor durumda bıraktı. Bazı veliler, okulun bu talebine tepki gösterirken, maddi durumu iyi olan velilerin bir kısmı ise istenen ürünleri anlayışla karşıladı. MEB'in genelgesi, bu tür taleplerin yasal olmadığını açıkça belirtirken, bazı ailelerin ise yalnızca belirli ürünleri alabildiği öğrenildi.

Eğitim uzmanları ise konuyla ilgili olarak; “Okulların bütçe sorunları, velilere yük bindirilerek çözülemez. Bu uygulama, eğitimde fırsat eşitliğini zedeliyor ve sosyo-ekonomik ayrımcılığa yol açıyor. Bakanlığın, okulların ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe politikası geliştirmesi gerekiyor” yorumunda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri