Bahçelievler’de yıkılan semt pazarının yerine yapılması planlanan alışveriş merkezi projesine tepkiler sürüyor. Vatandaşlar pazar yerinin bulunduğu bölgeye yeşil alan yapılması için ses yükseltmeye devam ediyor.
Son olarak Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, projeye dair yeni bir açıklama yayınladı. Kent ve çevre bilimleri uzmanı olan Prof. Dr. Tamer, aynı zamanda Emek-Bahçelievler Eski Dostlar Platformu üyesi.
Yukarı Bahçelievler Mahallesi 2644 ada 7 parselde yapılması planlanan “Yaşam Merkezi” temalı yapı yerine, bu alanın pazar yeri, meydan ve yeşil alan olarak kullanılması konusundaki gerekçelerin belirtildiği yazıda, önemli detaylara vurgu yapıldı.
NÜFUS YOĞUNLUĞU ARTTI
2022 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre Emek, Bahçelievler ve Yukarı Bahçelievler mahallelerinde, 48.630 kişi yaklaşık 3 km2’lik alanda yaşıyor. Nüfus yoğunluğu ise 16.000 kişi/km2. Parsel temelli bir kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı bölgede, nüfus ve yapı yoğunluğu artıyor.
Çankaya Belediyesi kayıtlarına ve yerinde yapılan tespite dayalı olarak 2023 yılı mevcut aktif yeşil alan 60.713m2. Semtte kişi başına düşen yeşil alan ise 1,24 m2 /kişi.
Uzmanlar sağlıklı bir konut yaşam çevresinde semt düzeyinde (45.000 nüfus için) çocuk bahçesi, park, meydan kullanımı için kişi başına 2,5 m2 alan ayrılması gerektiğini belirtiyor.
YEŞİL ALANLAR TÖRPÜLENİYOR
Yeşil alanın büyüklüğünün yanında, alanlara erişim mesafesinin de önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, “500 metre mesafede yürünerek gidilebilecek bir yeşil alan olması herkes için bir kent hakkıdır. Semt içindeki parkların büyük bir kısmı semtin çeperinde (Anıtpark, Emek, Bahriye Üçok, Eser parkı gibi) yer alıyor. Söz konusu parselde yeşil alan yapıldığında semtin çeşitli yerlerinden bu alana kolaylıkla erişilebilecek. Bahçelievler kimliğini yansıtan yeşil doku hızla yok oluyor. Özellikle sokak ağaçları ve özel mülkiyet içindeki ön-arka ve yan bahçelerde yer alan ağaçlar kentsel dönüşüm sürecinde yitirildi” ifadelerine yer verdi.
TRAFİK SORUNU BÜYÜYEBİLİR
İlgili parselde yapılmak istenen yapının, semtin en işlek caddelerinin kesiştiği alanda yer alması, var olan trafik yükünün daha da artacağı yorumlarına neden oluyor.
Dört kat yüksekliğinde ve parselin yüzde 95’ini kaplayan bir yapının kütlesinin bulunduğu konumda yarattığı kapalılık etkisinin, çevresindeki yapıların gün ışığından yararlanmasını da olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.