Ankara’da 14 yılda geliştirildi: Kuru şartlarda bile buğday veriyor

TAGEM tarafından Ankara’da geliştirilen yerli buğday tohumları Selami Bey ile Ayten Hanım’ın susuzluğa dayanıklı olduğu, kuru şartlarda bile verim verebildiği ve 14 yıllık bir çalışma sonucunda bu noktaya geldiği belirtildi.

Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen yerli ekmeklik buğday tohumları olan Selami Bey ile Ayten Hanım’ın Gölbaşı’nda hasat ve tanıtımı yapıldı.

Çiftçiden tam not alan yerli tohumlar Selami Bey ile Ayten Hanım’ın susuzluğa dayanıklı olduğu, kuru şartlarda bile verim verebildiği ve 14 yıllık bir çalışma sonucunda bu noktaya geldiği belirtildi.

BAKAN DA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 'Selami Bey' ve 'Ayten Hanım' isimli yerli ekmeklik buğday tohumlarının hasat ve tanıtım programında yaptığı konuşmada, “Tohumlarımız çiftçiden tam not aldı” mesajını verdi.

TAGEM tarafından üretilen yerli tohumların soğuğa ve kuraklığa dayanıklı, uyumlu, toleranslı olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, “Ülkemiz, yerli tohum konusunda çok ciddi aşamalar kaydetti. Yerli ve milli tohumumuzu geliştirme konusunda çok ciddi aşamalar kaydedildi. Türkiye'deki sertifikalı tohumun yarısı bu Araştırma Enstitümüz ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla çiftçimizin hizmetine sunulmuş oldu" dedi.

KURU ŞARTLARA DAYANIKLI

Tarım Bakanı Yumaklı, tohum konusundaki Ar-Ge çalışmalarının bütün hızıyla devam edeceğini belirterek, ilerleyen yıllarda kuraklığın tarımı etkilememesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını kaydetti. Akdeniz havzasında olduğumuzu, iklim değişikliğinden çok etkilendiğimizi vurgulayan Bakan İbrahim Yumaklı, şöyle devam etti: “Dolayısıyla bundan sonraki dönemde hem kuraklığın, hem de diğer iklimsel etkenlerin tarımsal üretimi etkilememesi adına bu alanda yapılan çalışmalar var. Bugün burada hasadını yaptığımız Selami Bey çeşidimiz, kuru şartlarda 450 ile 500 kilogram arasında, sulu şartlarda ise 600 ile 725 kilogram arasında verim verebilen çok önemli bir tohum. Yine aynı şekilde buna benzer bir tohum çeşidi de 'Ayten Abla' çeşidi.”

SELAMİ BEY 14 YILDA BU HALE GELDİ

Netice itibarıyla ıslah çalışmalarının çok uzun süren, sabır isteyen her seferinde bir adım daha ileriye gidebilmek için cesaret isteyen bir yönü olduğunu anlatan Bakan Yumaklı, “Selami Bey çeşidinin bu hale gelmesi için yaklaşık 14 yıl geçmesi gerekti, yine aynı şekilde Ayten Hanım ekmeklik buğday çeşidinin de bu hale gelebilmesi için 6 yıllık bir süre gerekti. İkisinin arasındaki farkı bu kullanılan yöntemlerin her seferinde gelişmesi, modern ıslah yöntemlerinin ıslah çalışmalarına katılmasıdır" bilgisini verdi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Geliştirilen 2 buğday çeşidinin de çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Bakan Yumaklı, "Islah çalışmaları başta olmak üzere tarımsal üretimin bütün ülkemiz çiftçileri için en iyi şekilde yapılabilmesi için tohumdan mekanizasyona kadar, hasat metotlarından diğer unsurlara kadar her hususta çalışan bütün arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu her iki çeşidimizin de ülkemiz için çiftçimiz için hayırlı olması diliyorum" diye konuştu.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri