Yerli iş dünyasından tepki: BYD anlaşmasına eleştiri

Martı uygulamasının kurucusu Oğuz Alper Öktem, Çinli BYD ile yapılan 1 milyar dolarlık anlaşmaya tepki gösterdi. Öktem, “BYD 10 yılda 1 milyar dolar getirecek diye yer yerinden oynuyor. Martı bir yerli firma olarak 200 Milyon dolar getirdi bile” dedi.

Elektrikli scooter kiralama uygulaması ve paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı’nın kurucusu Oğuz Alper Öktem, Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD ile yapılan 1 milyar dolarlık anlaşmaya tepki gösterdi. Öktem, X hesabından yaptığı paylaşımla, “BYD yurtdışından 10 yılda 1 milyar dolar getirecek diye yer yerinden oynuyor. Martı bir yerli firma olarak yurtdışından bugüne kadar neredeyse 200 milyon dolar getirdi bile” dedi.

BYD’nin yapacağı yatırımla yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirten Ökem, Martı Tag’ın 175 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve BYD arasında 1 milyar dolarlık bir yatırım anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre BYD Türkiye’de yıllık 150 bin araç kapasiteli bir elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak. Şirket buna ek olarak sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir Ar-Ge merkezi kurmayı planlıyor.

2026 yılı sonunda üretime başlaması hedeflenen tesis, 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Çinli firma BYD, yapacağı yatırım ile birlikte Çinli otomobillere getirilen yüzde 40’lık ek ithalat vergisinden, yatırım teşvik belgesi alarak muaf olma hakkı elde edecek.

“HAKSIZLIĞA UĞRUYORUZ”

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan 1 milyar dolarlık anlaşma ülke çapında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Anlaşmaya son tepki Martı uygulamasının kurucusu Oğuz Alper Öktem’den geldi.

Öktem, tepkisini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şu şekilde gösterdi: “BYD yurtdışından 10 yılda 1 milyar dolar getirecek diye yer yerinden oynuyor. Yüksek teşvikler veriliyor. Toplam 5 bin kişi istihdam edilecek. Martı bir yerli firma olarak yurtdışından bugüne kadar neredeyse 200 milyon dolar getirdi. New York Borsası’ndan daha neler getirecek göreceğiz. 175 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Teşvik almak bir kenara çok ciddi haksızlıklara uğruyoruz” dedi.

“DESTEKLEYENİ DESTEKLERİZ”

Oğuz Alper Öktem, X hesabı üzerinden paylaşımlı yolculuk yönetmeliğinin çıkması gerektiğini belirterek, “175 bin sürücü ve aileleri neredeyse Sivas’ın nüfusu kadar insan yapıyor. 600 bin oy. Biz seçimlerde bizi destekleyeni destekleriz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri