Yeni kira uygulaması sahteciliğin önüne geçecek

Gelir İdaresi, kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılmaması durumunda kiracı ve ev sahiplerine ayrı ayrı yüzde 10 ceza verileceğini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan ATEM Başkanı Hakan Akçam, sahte kontratın önüne geçileceğini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde kira ödemelerinde önemli bir değişikliğe gidildiğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Elden kira ödemesi yapan kiracı ve ev sahipleri ise, ödenen kira tutarının yüzde 10'u oranında para cezasına çarptırılacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Cezaların kiracıları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin piyasada sıkça rastlanan sahte kontratın da önüne geçecek” dedi.

“VERGİ ÖDEMEMEK İÇİN KIRK TAKLA ATIYORLAR”

Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarının hızla arttığına dikkat çekti. Birçok ev sahibinin kira ödemelerini elden alarak vergi kaçırma yoluna gittiğini aktardı. Akçam, ev sahiplerinin kiracılarına çeşitli kriterler sunduğunu ve elden kira ödemesi karşılığında indirim teklif ettiğini belirtti. Bu durumu eleştiren Akçam, “Birçok ev sahibi kira ödemesini elden alıyor ve kazandıklarının karşılığında da hem vergi ödemiyor hem de vergi ödememek için kırk takla atıyor” dedi. Elden kira almanın vergi kaybına yol açtığını vurgulayan Akçam, bu tür uygulamaların önüne geçilmesi gerektiğine işaret etti.

“VERGİ KAÇIRMA İMKÂNSIZ HALE GELECEK”

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan kira dönemindeki yeni düzenleme sayesinde bu ve buna benzer olayların sonlanacağını sözlerine ekleyen Akçam, düzenlemenin yerinde olduğunu söyledi. Akçam, “Biz uzun süredir kiradan büyük oradan vergi kaçırıldığını ifade ediyor ve bunun önüne geçilmesi için acilen önlemlerin alınması gerektiğini söylüyorduk. Yeni düzenleme ile artık ev sahiplerinin vergi kaçırması neredeyse imkânsız hale gelecek” diye konuştu.

İKİ TARAFA DA YÜZDE 10 CEZA KESİLECEK

Kira ödemelerinin artık bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasının zorunlu hale geleceğine dikkat çeken Akçam, “Kira ödemelerinde miktara bakılmaksızın ödemeler bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak, bu kurala uyulmazsa hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilecek” dedi. Cezanın caydırıcı olacağını düşündüğüne vurgu yapan Akçam, sebebini ise, “Aylık kira tutarı oranında hem ev sahibine hem de kiracıya yüzde 10 ceza kesilecek” sözleriyle açıkladı.

KAYIT DIŞILIK ORTADAN KALKACAK

E-kontrat sisteminin kiracılar ve ev sahipleri arasında şeffaflık sağlanacağını belirten Akçam, sistemin kiracılar açısından olumlu sonuçlar doğuracağını dile getirdi. Akçam, kiracıların kira bedellerini resmi rakamlar üzerinden göndermesi, hem ev sahiplerinin kira gelir vergileri noktasında hem de aşırı kira artışlarının önüne geçilmesi noktasında önemli bir adım olarak değerlendirdi. Akçam, sözlerine şu cümlelerle devam etti:

“Yakın zamanda da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey açıkladı. E-kontrat sistemi hayata geçecek. Bu da bununla entegre olduğu zaman, yani kira gelirlerinin tespiti yapıldığında, gözden kaçan hiçbir şey olmayacak. Amaç, kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldırmak.”

Ayrıca, cezaların kiracıları da kapsayacak şekilde genişletilmesinin piyasada sıkça rastlanan “sahte kontrat” uygulamalarının da önüne geçeceğine işaret etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri