Restoranlarda hizmet bedeli adı altında dolandırıcılık yapılıyor

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, bazı işletmelerin hesaba “hizmet bedeli” adı altında ekleme yapmasını sert eleştirdi. Kılıç, “Bu uygulamayı devam ettiren işletmeleri şikayet edin, hakkınızı koruyun” dedi.

Ulus’a konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, özellikle sosyal medyada sık sık gündeme gelen adisyonda ek hizmet bedeli alınmasını eleştirerek, “Bu uygulamayı devam ettiren işletmelerin ciddi anlamda müşteri kaybedeceklerini düşünüyorum. Çünkü bu konuda çok fazla şikayet geliyor” dedi.

Böyle uygulamaların doğru olmadığını söyleyen Kılıç, “Tüketici bir döner yiyemezken bir de çalışana ek para ödeyecek durumu var mı? Tabii ki de yok. Bu nedenle böyle uygulamaların yapılması hiçbir yönden doğru değil” şeklinde konuştu.

İşletmelerin menülerinde ve tarifelerinde ek hizmet bedeli olup olmadığını kontrol edip sorması gerektiğini belirten Kılıç, tarifede bulunmadan bu ücreti talep eden işletmelerin Ticaret Bakanlığı, il müdürlükleri ve etiketlerin denetlenmesi ile ilgili görevli belediyelere şikayet edilebileceğini açıklamalarına ekledi.

DOĞRU DEĞİL

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, restoranlarda ek olarak hizmet bedeli alınması hakkında, “Bize gelen şikayetlerle birlikte birçok esnafın dayanamayıp kepenk kapattığı ortadayken bir de böyle uygulamaların olması işletmeler açısından bir kez daha düşünülmesi gereken bir konu. Özellikle restoranlarda fiyatları oda belirliyor ve zaten yüksek belirliyorlar. Bu durumda tüketici bir döner yiyemezken bir de çalışana ek para ödeyecek durumu var mı? Tabii ki de yok. Bu nedenle böyle uygulamaların yapılması hiçbir yönden doğru değil” dedi.

VATANDAŞLAR ŞİKAYET EDEBİLİR

Tüketicilerin işletmelerin menülerinde ve tarifelerinde ek hizmet bedeli olup olmadığını kontrol edip sorması gerektiğini belirten Kılıç, “Restoranlara gelen müşteriler tüketicinin bilgi edinme hakkı gereği menüde bulunan bütün ürünlerin fiyatlarını görme ve seçme hakkına sahip. Bu hak tüketicinin evrensel haklarından bir tanesi. Tüketici de herhangi bir ürün alışverişinde ödeyeceği fiyatın içinde nelerin olduğunu bilme hakkına sahip.

Önüne gelen menüde böyle bir ücret alınıp alınmadığını gören tüketici ‘lütfen tarifenizde varsa onu da görmek istiyorum’ diyerek işletmeye sormalı eğer tarifede böyle bir şey yoksa ticaret bakanlığı, il müdürlükleri ve etiketlerin denetlenmesi ile ilgili görevli belediyelere şikayet etmesi gerekir” diye konuştu.

ORTAK NOKTA LAZIM

Ergün Kılıç, ek hizmet bedeli alan işletmelerin ciddi anlamda müşteri kaybedeceğini şu şekilde ifade etti:

“Restoranlarda çalışan arkadaşlarımız da birer tüketici ve ailelerini geçindirmeye çalışıyorlar. İşletmelerin sorumluluğu kendi üzerinden atarak ne kazanırsanız müşteriden kazanın mantığı ile hareket etmesi doğru bir yaklaşım değil. Bu durumda hem garsonların açısından hem işletmeci açısından hem de tüketici açısından ortak bir noktada buluşulması lazım. Maalesef bu durumun da olmadığı gözüküyor. Ve bu uygulamayı devam ettiren işletmelerin ciddi anlamda müşteri kaybedeceklerini düşünüyorum. Çünkü bu konuda çok fazla şikayet geliyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri