TürkAkım doğal gaz boru hattı sekizinci yılını devirdi

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın üzerinden sekiz yıl geçen TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, enerji arz güvenliğinde kritik rol oynamaya devam ediyor.

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın üzerinden sekiz yıl geçen TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı, enerji arz güvenliğinde kritik rol oynamaya devam ediyor. İlk olarak 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde duyurulan proje, 50 yıl boyunca hizmet verecek şekilde tasarlanmıştı. 10 Ekim 2016’da dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmayla TürkAkım’ın temelleri atıldı.

TürkAkım, Rusya’nın Anapa şehrinden Kıyıköy’e uzanan 930 kilometre uzunluğundaki iki deniz hattı ve toplam 212 kilometre kara hattıyla, Türkiye ve Avrupa'ya gaz sevkiyatı sağlıyor. 31 Aralık 2019’da gaz akışına hazır hale getirilen hattın resmi açılışı 8 Ocak 2020’de yapılmıştı. Boru hattı üzerinden ilk sevkiyat ise 27 Ocak 2020’de gerçekleşti; o tarihten itibaren Türkiye, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkeleri bu hat üzerinden doğal gaz tedarik etmeye başladı.

ÖNEMİ ARTTI

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Avrupa’nın Rusya’dan gelen doğal gaz tedarikine uyguladığı yaptırımlar, TürkAkım’ın stratejik önemini daha da artırdı. Gazprom’un Kuzey Akım boru hattına alternatif olarak güney ve orta Avrupa'ya gaz gönderebildiği tek güzergâh TürkAkım oldu. Macaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Romanya gibi ülkeler, Türkiye üzerinden gelen bu hattı yoğun bir şekilde kullanmaya başladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri