Restoranlardaki fahiş fiyat artışlarına yerli çözüm

Türk girişimci Boğaç Can Yıldırım, restoranlardaki yüksek fiyatları düşürmek amacıyla yapay zeka destekli "Tedaarik" uygulamasını geliştirdi. İşletmeciler, uygulama ile anlık pazar analizi yapıp, uygun tedarik seçeneklerine ulaşabilecek.

Ülkemizde sık sık gündem olan restoran menü fiyatlarına yönelik çözüm bir Türk girişimciden çıktı. “Tedaarik” uygulamasının kurucu ortağı Boğaç Can Yıldırım, yaptığı açıklamalarda yüksek fiyatlı menü sorununun kolay bir şekilde çözülebileceğini belirtti. Yıldırım, “Küçük ve orta büyüklükteki gıda işletmeleri, karmaşık ve manuel yürütülen tedarik süreçleri nedeniyle zaman ve para kaybı yaşıyor. Biz de bu sorunu çözmek için ‘Tedaarik’ uygulamasını geliştirdik. Bu uygulama, işletmelerin faturalarını yükleyip yapay zeka ile anlık pazar analizi yaparak en uygun tedarik seçeneklerini bulmalarını sağlıyor. Bu şekilde de en kolay ve ucuz ürüne ulaşıp yaklaşık yüzde 20 oranında kâr yapabilmeyi sağlıyor” dedi.

TEDARİK SÜREÇLERİ KARMAŞIK

Küçük ve orta büyüklükteki gıda işletmelerinin, tedarik sürecini son derece karmaşık yürüttüğünü belirten Boğaç Can Yıldırım, “Bu işletmeler, yeterli pazar araştırması yapmak için işgücü ayıramıyorlar. Tedarik hacimleri küçük olduğu için toplu alım indirimlerinden faydalanamıyorlar ve süreci verimli şekilde yönetemiyorlar. Bu nedenle, daha ucuza alabilecekleri ürünler için gereğinden fazla zaman ve para harcıyorlar. Sorun da burada başlıyor. Dünyada tedarik sürecinin maliyeti yüzde 20 ile 35 arasında bulunuyor. Maalesef bizim ülkemizde bu oran yüzde 45 civarına kadar çıkıyor. Bu oranın yüksek olması da menü fiyatlarına negatif olarak yansıyor” diye konuştu.

YERLİ SORUNA YERLİ ÇÖZÜM

Boğaç Can Yıldırım, ‘Tedaarik’ uygulaması ile bir işletmeyi yönetmeye dair her şeyin planlı ve kolay bir şekilde yapılabileceğini belirterek, “Gıda işletmeleri faturalarının fotoğraflarını uygulama üzerinden sistemimize yüklüyorlar. Görüntü işleme teknolojisi ile dijitalleştirilen fatura bilgileri, bulut tabanlı sistemimize kaydediliyor.

Fatura bilgileri, yapay zeka tarafından işleniyor ve anlık olarak tedarik için pazar analizi yapılıyor. İşletmelere, mevcut tedarikçilerinden sipariş vermeye devam etme veya ‘Tedaarik’ üzerinden satın alma seçenekleri sunuluyor. Bu şekilde tedarik sürecinden ciddi anlamda kâr edilmiş oluyor” açıklamasında bulundu.

A’DAN Z’YE HER ŞEY OLACAK

İlerleyen aşamalarda uygulamanın daha da geliştirileceğini ekleyen Yıldırım, “Menüdeki her ürün için anlık maliyet hesaplama ve POS sistemi entegrasyonu yapmayı hedefliyoruz. Buradan elde edeceğimiz maliyet-satış bilgileriyle de gıda işletmelerine faydalı ve eyleme geçirilebilir öneriler veren ‘yapay zeka destekli işletme yönetim platformu’ yapmayı hedefliyoruz. Tüm bu geliştirmeler ile birlikte uygulamamızın içinde bir işletmeyi yönetmek için A’dan Z’ye ne gerekiyorsa bulunacak” dedi.

UYGULAMA HAZIR

Boğaç Can Yıldırım, “Tedaarik” uygulamasının test aşamasında olduğunu belirterek daha fazla kullanıcıya ihtiyaç duyduklarını şu şekilde ifade etti:

“Uygulamamız temelde hazır. Şu anda testlerini yapıyoruz ve kullanıcı testlerini tamamlamak için aktif kullanıcılar arıyoruz. Hedefimiz 1 Eylül itibariyle bütün işletmecilerimizin ulaşabileceği şekilde uygulamamızı kullanıma açmak. Beta testlerini beraber tamamlayabileceğimiz kullanıcılar arıyoruz. Ne kadar çok, o kadar iyi.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri