Otomobil piyasasında korsan galericiler azalıyor

Otomobil piyasasında yapılan son düzenlemeleri galericiler memnuniyetle karşıladı. ANODER Başkanı İlkay Kalkan, “Korsan galericiler azalıyor. Piyasa eylül sonunda daha iyi olacak” dedi. Kalkan, “İkinci el satışında e-devlet yetkisi iyi olur” diye ekledi.

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç satışlarında aldığı önlemlere yenileri eklendi. Son gelişmelerde 15 Eylül itibariyle aracını satmak isteyenlere e-Devlet’ten bildirim zorunluğu geldi. Düzenlemeye göre aracını bir yetkili satıcı üzerinden satmak isteyenler e-Devlet üzerinden bildirim yapmak zorunda olacak. Yetkilendirilen satıcıların ilanları, ilk etapta online platformlarda doğrulanmış ilan olarak çıkacak. Aralık ayına kadar hem doğrulanmış ilanlar hem de normal ilanlar platformlarda olacak. Konuyu değerlendiren ve piyasalardaki son durumu aktaran Ankara Oto Galericileri Derneği Başkanı İlkay Kalkan, “Bizim dışımızda alıp satanlar veyahut korsan galericilerin çoğu piyasadan çıktı. Şu anda esas bu işi yapan kişiler piyasada. Bu da istikrarlı bir fiyat sağladı. Aracı sattığın zaman yerine araba koyabiliyorsun az satış oluyor ama en azından önümüzü görebiliyoruz. Eylül sonuna doğru biraz daha iyi olur düşüncesindeyim” dedi. Kalkan, “İkinci el satışında e-devlet yetkisi iyi olur. Biz bu işin ticaretini yapıyoruz. Bizim belgemiz var. Satılacaksa bizim üzerimizden satılsın” diye konuştu.

EYLÜLDE DAHA İYİ OLACAK

ANODER Başkanı İlkay Kalkan, piyasalarda genel bir gerileme olduğunu belirterek “Şu anda hani ihtiyacı olan alıyor, ihtiyacı olmayan almıyor. Her meslekten bizim mesleğe yönelme vardı. Bizim dışımızda alıp satanlar veyahut korsan galericilerin çoğu piyasadan çıktı. Şu anda esas bu işi yapan kişiler piyasada. Bu da istikrarlı bir fiyat sağladı. Aracı sattığın zaman yerine araba koyabiliyorsun az satış oluyor ama en azından önümüzü görebiliyoruz. Eylül sonuna doğru biraz daha iyi olur düşüncesindeyim. Özellikle otonomideki esnafların yarısından fazlası değişti. Bu insanlar tabii kolay para kazanmaya alıştığı için fiyatlar her gün arttığı zaman memnun oluyorlardı. Fakat biz mücadelemizi veriyoruz. Kırk yıldır bu işin içindeyiz. Hani ticarette kar da var zarar da var. Biz bunun bilincindeyiz” dedi.

GÜVENİLİRLİK ARTACAK

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı yeni önlemleri olumlu bulduğunu vurgulayan Başkan İlkay Kalkan, “İkinci el satışında e-devlet yetkisi iyi olur. Biz bu işin ticaretini yapıyoruz. Bizim belgemiz var. Satılacaksa bizim üzerimizden satılsın. Ben her zaman ‘yeri yurdu belli olan, güven veren firmalardan alışveriş yapın’ diyorum. Yarın bir şey sorun çıkarsa ‘kardeşim baktın ettin aldım ben ne yapayım’ diyecek geçecek. Şimdi sanayi de uçmuş gitmiş. Nasıl şimdi bir altın satarken kuyumcuya gidiyorsun, döviz satarken, dövizciye gidiyorsun. Burada da araba satan da galeri ya da bayileri yetkili kişilere gidilecek” ifadelerini kullandı.

EYLÜLDEN SONRA YÜKSELİR

Başkan İlkay Kalkan, şu anda araç satmanın değil almanın doğru bir karar olacağı bir dönem olduğunu vurgulayarak, “Eylül ayından sonra fiyatlar ikinci el ve sıfır arabalarda biraz daha yükselir. Çünkü bu uyum yasasından dolayı güvenlik paketsiz arabalar haliyle bitince yeni gelen arabalar zamlı gelecek. Dövizde de hafif yükselmeler oluyor. Ayrıca ciddi bir nakit sıkıntısı var. İnsanlar bankaya parasını yatırıyor. Bu da durmayı etkiledi” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri