Maliye Bakanı Şimşek’e kuyumculardan itiraz: Adil değil

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Maliye Bakanı Şimşek'in "ortalama bir kuyumcu 16 bin 46 lira vergi ödüyor" açıklamasını eleştirerek, yeni kanunların kayıt dışına ittiğini, suçun kuyumculara yüklenmesinin adaletli olmadığını söyledi.

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "ortalama bir kuyumcu 16 bin 46 lira vergi ödüyor" açıklamasına cevap verdi. Sönmez, “Sayın Bakan’ımız meslek temsilcilerimiz ile bir toplantı yapıp bizlerle bir görüşme sağlasa çok daha iyi olur. Yeni çıkan kanunların bizleri kayıt dışına iten yönleri var. Bu suçun tamamını kuyumculara yüklemek adaletli değil” dedi.

İSTİŞARE VURGUSU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “ortalama bir kuyumcu 16 bin 46 lira vergi ödüyor” açıklamasını değerlendiren Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “Sayın Bakan’ımız meslek temsilcilerimiz ile bir toplantı yapıp bizlerle bir görüşme sağlasa çok daha iyi olur. Biz kuyumcular olarak her zaman devletimizle beraberiz. Bu konunun karşılıklı istişareler ile birlikte çözülmesi gerekiyor. Sayın Bakan’ımızın bizi biraz dinlemesi lazım. Mesleğin büyük sorunları var önce bu sorunları el birliği ile konuşup halletmemiz gerekiyor” dedi.

“ADALETLİ DEĞİL”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verilere dayanarak konuştuğunu ifade eden Timuçin Sönmez, şunları kaydetti: “Bu noktada Sayın Bakan’ın bizi dinlemesi gerekir. Biz kuyumcuların enflasyondan kaynaklanan gerçekleştiremediğimiz faaliyetlerimiz var. Yeni çıkan kanunların bizleri kayıt dışına iten yönleri var. Bu suçun tamamını kuyumculara yüklemek adaletli değil.”

VERGİ KUTSALDIR

Timuçin Sönmez, verginin kutsal olduğunu belirterek çok kazananların vergisini ödeyeceğini şöyle ifade etti: “Bizim için vergi kutsaldır. Bizim düşüncemize göre herkesin kazancına göre vergi ödemesi gerekiyor. Dükkanlarda ağırlıklı olarak sarrafiye altın satılıyor. Bir kuyumcu bu altını satmazsa olmaz. Bu altınları kuyumcular, yüksek maliyetle karaborsadan alıyor. Bir tarafta ithalattan ve kotadan diğer taraftan da karaborsacıdan dolayı kâr düşüyor. Kuyumcu belli bir süre bu işin hamallığını yapıyor. Tüm bunlarla birlikte çok kazanan varsa da vergisini ödeyecek. Ama önce bu sorunların çözülmesi lazım.”

KARABORSA KET VURUYOR

Her kuyumcu dükkanını çok para kazanmadığını söyleyen Sönmez, “Bugün kuyumcu tamircisi ve gümüşçü de kuyumcu statüsünde bizim odamıza kayıtlı. Semtlerde, aralarda kalan kuyumcular var. Bu kuyumcularımız geçim sıkıntısı içerisinde. Darphanede basılıp alamadıkları sarrafiye altından kuyumcular para kazanmıyor. Arada bulunan karaborsacılar en büyük kârı alıyor. Bu altınlar düğünlerde en çok tercih edilen altınlardır ama kaymağını aradaki karaborsacılar yiyor” dedi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri