İkinci el otomobil piyasası durgun: İnsanlar döviz ve faize yöneldi

Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan, Kurban Bayramı nedeniyle piyasalarda durgunluk yaşandığını, ikinci el otomobil piyasasında eskiye dönüşün başladığını belirterek, insanların döviz ve faize yatırım yaptığını söyledi.

Ankara Oto Galericiler Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, Kurban Bayramı nedeniyle piyasalarda durgunluk yaşandığını açıkladı.İkinci el otomobil piyasasında eskiye dönüşün başladığını ifade eden İlkay Kalkan, insanların döviz ve faize yatırım yaptığını söyledi.

Yüksek faiz ve dövizin ikinci el otomobil satışlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Kalkan, sıfır araçların ülkeye gelmesiyle birlikte piyasaların pandemi öncesine döndüğünü söyledi. ANODER Başkanı İlkay Kalkan, “Pandemiden önce nasılsa yine öyle olmaya başladı. Dolayısıyla araba almak yatırım olmaktan çıktı bu nedenle piyasa normalleşmeye gidiyor. Satış yapmak isteyen eskisi gibi çaba sarf ediyor.” şeklinde konuştu. Pandemi döneminde galericilik yapan pek çok kişinin işten çekildiğini ve şu an gerçek galericilerin kaldığını vurgulayan Kalkan, tüm sektörlerin nakit sıkıntısı ve yüksek faiz nedeniyle zor durumda olduğunu ekledi.

NORMALLEŞME BAŞLADI

Piyasadaki durgunluğun Kurban Bayramı nedeniyle olduğunu ifade eden Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan, “Geçen sene bu zamanlarda insanlar sıfır araç bulamıyordu. Bu nedenle 2’nci el otomobil piyasası çok iyi bir durumdaydı. Bir araç çok hızlı bir şekilde el değiştirebiliyordu. Şu an gelinen noktada piyasa eskiye dönmeye başladı. 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Pandemiden önce nasılsa yine öyle olmaya başladı. Dolayısıyla araba almak yatırım olmaktan çıktı bu nedenle piyasa normalleşmeye gidiyor. Satış yapmak isteyen eskisi gibi çaba sarf ediyor.” şeklinde konuştu.

“TİCARETİN KİMYASI BOZULDU”

Faizin ve dövizin yüksek olmasının 2’ncci el otomobil satışlarını etkilediğini belirten ANODER Başkanı İlkay Kalkan şu ifadeleri kullandı:

“Faizin ve dövizin bu denli yüksek olması piyasayı çok büyük etkiledi. Yüksek faiz ticaretin kimyasını bozdu. Pandemiden sonra insanlar araç almaya yatırım gözüyle bakıyordu. Piyasa normalin dışındaydı. Fakat şu an piyasa normale dönüyor. Yatırım yapmak isteyen faize veya dövize yöneliyor. Bu piyasada sadece gerçekten ihtiyacı olan kişiler otomobil alıyor. Bununla birlikte sıfır araçlarda büyük kampanyalar yapılıyor. Gücü yeten vatandaşlar da 2’nci el almak yerine sıfır araçlara yöneliyor.”

GERÇEK GALERİCİLER KALDI

İlkay Kalkan, pandemiyle birlikte oluşan suni dönemde herkesin galericilik yaptığını belirterek, “Bakkalından manavına emlakçısından pazarcısına herkes araç alıp satmaya başladı. Piyasanın normalleşmesiyle birlikte de bu kişiler işin içinden çıkamadı. Çok büyük zarara girenler oldu. Şu an piyasada sadece gerçek galericiler kaldı. Otomobil almak yatırım aracı olmaktan çıkınca işler çok değişti” dedi.

BÜTÜN SEKTÖRLER SIKINTIDA

Sıkıntının tüm sektörlerde olduğunu ifade eden Kalkan, “Sadece galericiler değil emlakçılar, müteahhitler, araç kiralayanlar yani ticaret yapan herkes şu anda zor durumda. Piyasalarda gerçek anlamda nakit sıkıntısı var ve faizin yüksek olması da insanları ticaretten uzaklaştırıyor. Bu durum tüm sektörleri etkiledi” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri