Avrupa'da kıdemli personel maaşları yeni başlayanlara fark atıyor: Türkiye'de durum farklı

OECD ortalamasında mesleğin en üst kıdemindeki bir öğretmen, mesleğe yeni başlayan bir öğretmene göre %61-65 daha yüksek maaş alıyor. Türkiye’de bu fark yalnızca %9 seviyesinde kalıyor.

OECD ortalamasında, mesleğin en üst kıdemindeki bir öğretmen, mesleğe yeni başlayan bir öğretmene göre %61-65 daha yüksek maaş alırken, Türkiye’de bu fark yalnızca %9 seviyesinde kalıyor.

Öğretmen maaşlarına ilişkin diğer bir çarpıcı veri ise öğretmenlerin çalıştıkları kademeye göre maaş farklılıkları. OECD ortalamasında lise öğretmenleri, okul öncesi öğretmenlerine kıyasla %12-17 daha fazla maaş alırken, Türkiye’de öğretmen maaşları kademelere göre büyük ölçüde benzerlik gösteriyor.

ÖZEL EĞİTİM HARCAMASI UÇTU

Türkiye’de ilköğretimden yükseköğretime kadar öğrenci başına yapılan yıllık harcama ortalama 5.425 dolar. OECD ülkeleri ortalamasında bu rakam 14.209 dolar. Türkiye, gayrisafi yurt içi hasılasının %4,2’sini eğitim kurumlarına harcıyor. Bu oran OECD ortalamasında %4,9.

Özellikle ilkokul kademesinde Türkiye’deki özel harcamalar OECD ortalamasının oldukça üzerinde. Türkiye'nin ilkokul seviyesinde kamu harcamalarının en düşük, özel harcamaların ise en yüksek olduğu OECD ülkesi olduğu belirtildi. Türkiye’de ilkokulda özel harcamaların payı %23 iken, OECD ortalaması %6. Türkiye’de hane halkının ilkokul eğitimi için yaptığı harcamaların payı %19 ile OECD ortalamasının (%5) yaklaşık dört katı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri