Özel okullarda ücret oyunu: Kitaplar için ekstra para alınıyor

MEB’in yaptırım kararına rağmen özel okullar kayıt ücretine kitap parası eklemeye devam ediyor. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, “Veliler ‘tuzağa düştük’ diyerek isyan ediyor; eğitim ücreti bir milyon mu olur? Denetim olmalı” dedi.

Şubat ayında yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık tarafından dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu tutuldu.

Kurala uymayan okullara idari para cezasından kapatılmaya kadar yaptırım geldi. Milli Eğitim’in aldığı karara rağmen bazı ünlü özel okulların 2024-2025 eğitim dönemi kayıt ücretlerine 50 bin lira kitap parası eklediği öğrenildi.

Böylece tüm kalemler dahil özel okul kayıt ücreti 1 milyon liraya ulaştı. Konuyu değerlendiren Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, “Veliler ‘tuzağa düştük’ diyerek isyan ediyor; eğitim ücreti bir milyon mu olur? Denetim olmalı” dedi.

DÜŞTÜĞÜMÜZ TUZAĞA BAK

Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, eğitimin meta haline getirilmesine karşı olduklarını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararına rağmen kitapların kapağı açılmadan hiçbir kitap kullanılmadan direkt geri dönüşüme gönderiliyor. Bunun yerine velilere çok yüksek meblağlı kitaplar veriliyor. Bunu almaya mecbur tutuyor. Bunun yanında okul kıyafetleri ve servis ücretleri de var. Çok uçuk rakamlar. Ve çocuğunu özel okula veren veli bu sistemde bir kat daha mağdur oluyor. Veliler isyankar bir şekilde ‘Çocuğumu özel okula verdim. Laik, bilimsel eğitim aldırmaya, sınavlarda çocuğun daha başarılı olmasını sağlamaya çalışırken düştüğümüz tuzağa bak. Sürekli bizden para talep ediliyor’ diyor” şeklinde konuştu.

HEPSİ BERABER 1 MİLYON

Başkan Hülya Daran Deveci, özel okulların kayıt ücretlerine de değinerek, “2024-2025 eğitim öğretim yılı için fiyat belirleyen çok ünlü okullar var. Mesela kitap parası, kıyafet parası, servis ücretiyle birlikte bir milyon lira alan okullar var. Bir eğitimin ücreti bir milyon mu olur? O yüzden özel okullar artık bir avuç insana hitap ediyor. Kıt kanaat geçinen, biraz birikimi olan insanlar bütün her şeyini vermiş oluyor” dedi.

Özel okullarda uygulanan fiyatlara dair çözüm önerilerini sunan Hülya Daran Deveci, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Hiçbir özel okul kalmamalı. Bütün özel okullar kamusallaştırılmalı. Eğer kalıyorsa da denetimin çok ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri