Okullar açılmadan önlemler başladı: Akran zorbalığının önüne geçilecek

Milli Eğitim Bakanlığı anne-babaların akran zorbalığı ve siber zorbalığa karşı bilinçli olması için çalışmalarını artırdı. 9 Eylül'de başlayacak yeni eğitim dönemi öncesi geniş kapsamlı bir genelge yayınlandı.

Millî Eğitim Bakanlığı 9 Eylül'de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, okullarda akran zorbalığı, siber zorbalık ve her türlü şiddetin önlenmesine yönelik kapsamlı tedbirler aldı. Bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin detaylar Bakanlık tarafından yayımlanan genelgede açıklandı.

Genelgeye göre okullarda şiddetin önlenmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarına ağırlık verilecek. Bu çalışmalar kapsamında öğrenci-öğrenci, öğretmen-öğrenci, öğretmen-aile ve aile-öğrenci arasında şiddet, zorbalık ve saldırgan davranışların kabul edilemez olduğu temel bir anlayış olarak kazandırılacak.

SANAL OKURYAZARLIK ARTACAK

Dijital ortamlarda çocukların güvenli alan becerileri ve sanal okuryazarlıklarının geliştirilmesi de öncelikli hedeflerden biri olarak belirlendi. Ayrıca, bu becerilerin gerçek sosyal ortamlara olumsuz davranışlar olarak yansımasının önlenmesi için çalışmalar yaygınlaştırılacak.

Özellikle pansiyonlu okullarda görev yapan yönetici, belletmen ve yardımcı personel, şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme ve farkındalık eğitimlerine tabi tutulacak. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonu, şiddetin önlenmesine yönelik mahalli hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirleyerek, ilgili birimlerle iş birliği yapacak.

ŞİDDETSİZ TOPLUM

Okul ve kurum müdürlükleri, şiddetin önlenmesi amacıyla sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapacak. Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) ise, rehber öğretmeni olmayan okullarda şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarını yürütecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan ve geçici koruma statüsündeki öğrencilerin sosyal uyumlarını artırmaya yönelik çalışmalar da ön planda tutulacak. Bu öğrencilerin önemli gün ve bayramlarda bir araya getirilerek ortak değerlerde buluşturulması ve kültürel, millî ve manevi değerlerin ön plana çıkarılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri