Yeni eğitim öğretim dönemiyle birlikte kırtasiye alışverişi hızlandı. Kırtasiye alışverişine başlayan aileler, en uygun fiyatlı adresleri araştırıyor. Özellikle büyük şehirlerde aileler okul alışverişi için en çok kırtasiye groslar ile A101, Şok ve BİM gibi zincir marketleri tercih ediyor. Nedeni ise buralarda fiyatların mahalle kırtasiyelerine oranla daha düşük fiyatlı olması.
İLK BAKILAN KALİTE DEĞİL FİYAT
Ailelerin kırtasiye alışverişinde daha çok fiyata baktığı gözleniyor. Dar ve orta gelir grubundan vatandaşların okul alış verişinde kaliteden ziyade fiyatı dikkate aldığı belirtiliyor. Kırtasiye alışverişinin ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri için 2-3 bin lirayı bulduğu ifade ediliyor.
KIRTASİYECİLER DERTLİ
Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamak üzereyken veliler bütçelerine uygun okul alışverişlerini gerçekleştiriyor. Eskiden veliler okul alışverişi için kırtasiyeye giderken, günümüzde pek çok veli alışverişlerini marketlerden gerçekleştiriyor. Bu durum küçük esnafı olumsuz etkiliyor.
“BİZDEN DAHA ÇOK ALDIKLARI İÇİN…”
Eskişehir’de kırtasiyeci esnafı Anıl Aktop, zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satmaya başlamasının işlerinin ciddi oranda düşürdüğünü söyledi. Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin daha düşük fiyatlı olduğunu kabul eden esnaf Aktop, bunun nedenini şöyle ifade etti: “Market zincirleri bizim aldığımızdan çok daha fazla ürün alabiliyorlar ve uygun fiyata satabiliyorlar.”
Esnaf Anıl Aktop, zincir marketlerden dolayı bazen toptancılarda ürün bulamadığını belirtirken işlerinin yüzde 50’den fazla etkilendiğini dile getirdi.
Aktop, şunları söyledi: “Marketlere de kırtasiye ürünleri geliyor ve yarı fiyatına satabiliyorlar. Çeşitli market zincirlerinin bu ürünleri satması biz kırtasiyecileri etkiliyor. Aslında yasak olmalıydı, satılmaması lazımdı. İşlerimize ket vuruyor. İşlerimizi yüzde 50’den fazla etkiledi. Market zincirleri bizim aldığımızdan çok daha fazla ürün alabiliyorlar ve uygun fiyata satabiliyorlar. Marketler yüzünden bizlere ürün kalmıyor. Toptancıdan elimiz boş dönebiliyoruz. Bizlere ürünler geç geliyor ve marketler kadar satamıyoruz. Veliler market sizden ucuz diye yakınabiliyor ve marketi tercih etmeye başladılar.”