Anne-babalar çıkmazda: Özel okul fiyatları baş döndürüyor

Çocuklarını özel okullara göndermek isteyen veliler 1 milyon liraya varan ücretleri gözden çıkarmak zorunda. Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, “Fiyatlarda artış velileri çıkmaza soktu" dedi.

Ankara’daki özel eğitim kurumlarında yaşanan fahiş fiyat artışı dikkat çekti. İlkokul düzeyi eğitimden ortaöğretim düzeyine kadar ücretler 130 bin liradan başlayıp 350 bin liraya kadar ulaştı. Vakıf üniversitelerinde ise fakülteler arası değişmekle birlikte yıllık 500 bin lira ile 900 bin lira arasında değişen ücretler görüldü. Konuyu değerlendiren Öğrenci Veli Derneği Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci ise özel okul fiyatlarının Türkiye genelinde bir buçuk milyon liraya ulaştığını belirterek “Özel okul fiyatlarındaki artış velileri çıkmaza soktu” dedi. Başkan Hülya Daran Deveci, “Fahiş fiyat artışı nedeniyle birçok veli çocuklarını özel okullardan alıp devlet okullarına göndermeye başladığını görüyoruz” diye ekledi.

DEVLET OKULLARINA GİDİYORLAR

Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, özel okul ücretlerinin Türkiye genelinde 200 bin lira ile 1 buçuk milyon lira arasında değiştiğini dile getirerek, “Özel okul fiyatlarındaki artış velileri çıkmaza soktu. Devlet okullarında eğitim niteliğinin düşürülmesi, yeni müfredat ve bu müfredatın içeriği ve fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle orta sınıfa mensup olan veliler kıt kanaat geçinerek, koşullarını zorlayarak, bazen kredi çekerek ya da borçlanarak çocuklarını özel okullara laik ve bilimsel eğitim aldırmak için gönderiyorlardı ancak özel okullardaki fahiş fiyat artışı nedeniyle birçok veli çocuklarını özel okullardan alıp devlet okullarına göndermeye başladığını görüyoruz” dedi.

ÖZEL OKUL İMKANI DA KALKTI

Devlet okullarında ise öğrenci, veli ve yöneticilere ilgisizlik ve yardımcı personel ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Hülya Daran Deveci, “Bu okullarda ciddi bir temizlik, hijyen sorunu oluşturuyor. Ayrıca devlet okullarının pek çok ihtiyacını görmezden geliniyor. Böylece veliler özel okullara yönlendiriliyor. Veliler çaresizce ya bu koşullara katlanacak ya da elinde avucunda ne varsa, borç harç çocuğunu özel okula göndermeye çalışacak. Fakat son zamanlarda okul fiyatlarında yapılan, kabul edilemez zamlar orta sınıf için bu olanağı da ortadan kaldırmış görünüyor” ifadelerini kullandı.

UMUTSUZLUĞA NEDEN OLUYOR

Hülya Daran Deveci, “Özel okullarda yaşanan fiyat artışı velileri çaresizliğe itmiş durumdadır. Devlet okullarındaki niteliksizleştirilmeye çalışılan fakat öğretmenlerin büyük direnciyle karşılanan eğitimin ve özel okullardaki fahiş fiyat artışının velilerde ve öğrencilerde umutsuzluğa neden olduğunu görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri