Anne baba üniversite okursa çocuk da okuyor

Türkiye'de en az bir ebeveyni üniversite mezunu olan 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin %81'i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu dahi olmayan aynı yaş grubundaki bireylerin yalnızca %18’i üniversite mezunu.

OECD’nin Bir Bakışta Eğitim 2024 raporunda Türkiye’nin eğitim ve istihdam alanındaki çarpıcı verileri gözler önüne serildi. Rapora göre, ebeveynlerin eğitim seviyesi çocuklarının üniversite mezunu olma oranı üzerinde önemli bir etkiye sahip. Türkiye'de en az bir ebeveyni üniversite mezunu olan 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin %81'i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu dahi olmayan aynı yaş grubundaki bireylerin yalnızca %18’i üniversite mezunu.

İŞSİZ GENÇLER ALARM VERİYOR

Raporda dikkat çeken bir diğer önemli konu ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin durumu. Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin %31,1’i ne eğitim alıyor ne de çalışıyor. OECD ortalaması %13,7 iken Türkiye’deki yüksek oran endişe veriyor.

Kadınlar ve erkekler arasında ise büyük bir fark var. Türkiye'de ne eğitimde ne istihdamda olan kadınların oranı %41,4 iken, erkeklerde bu oran %21,4 olarak kaydedildi. OECD ortalamasına göre ise bu oran kadınlarda %14,4, erkeklerde ise %13,1.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri