Sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının toplatılmasına yönelik tartışmalar sürerken; Ankara’daki 90 bin sokak hayvanı için barınakların durumu merak edildi. Toplam 12 bin kapasiteli 18 barınağın bulunduğu öğrenilen Ankara’da barınak ihtiyacı olduğu görüldü.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda planlanan değişiklikle sokakta sıfır başıboş köpek politikası izlenerek 4 milyon sahipsiz sokak hayvanının toplanması ve “öncelik sahiplendirme” ilkesiyle sahiplendirilmesi planlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 90 bin sokak hayvanının olduğu bilinen Ankara’da da mevcut yasaya göre; nüfusu 25 bin üzerinde olan 20 ilçe ile Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplam 12 binden fazla sokak hayvanı kapasiteli 18 hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi bulunduğu görüldü. Mevcut yasaya rağmen nüfusu 25 binin üzerine çıkan 3 ilçede herhangi bir hayvan bakımevi bulunmazken; rakamlar “Ankara’da hayvan bakımevleri yeterli mi?” diye sordurdu. Ankara’da barınak ihtiyacının olduğu ortaya çıktı. Başkentteki kapasitesi en büyük hayvan bakımevinin ise 6 bin sokak havanı kapasiteli Çankaya Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi olduğu görüldü.
3 İLÇEDE YOK BİRİ YAPIM AŞAMASINDA
Hayvanları Koruma Kanunu’nun beşinci kısım ikinci bölümündeki “Belediyelerin Sorumluluğu” başlığı altında yer alan bilgilere göre Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü bulunuyor. Toplanan hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülüyor. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki hayvanları en yakın hayvan bakımevine bırakıyor. Kanunun bu maddesi doğrultusunda TÜİK verilerine göre Ankara’da nüfusu 25 bini aşan 20 ilçe ve bu ilçeler ile Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplam 18 hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezinin bulunduğu öğrenildi. Bu hayvan bakımevlerinin kapasitesinin ise en az 12 bin olduğu görüldü. Mevcut nüfusa göre kalan 5 ilçede ise kanun gereği hayvan bakımevi bulunma zorunluluğu bulunmazken; 2023 nüfus verisine göre 25 bini aşan nüfusa sahip 3 ilçede hayvan bakımevi kurulması gerektiği ortaya çıktı. Bu ilçeler Akyurt, Bala ve Nallıhan olurken; Haymana’da hayvan bakımevinin yapım aşamasında olduğu bildirildi.
90 BİNE KARŞI MEVCUT 12 BİN
Ankara’da merkez ilçeler Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Altındağ, Mamak, Etimesgut ve Sincan’da ilçe belediyeleri ve Büyükşehir’e ait en az 9 bin 550 sokak hayvanı kapasiteli 9 geçici hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi. Gölbaşı’nda ise Gölbaşı Belediyesi’ne ait Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bin 500 sokak hayvanı kapasitesi mevcut. Diğer ilçeler Pursaklar, Polatlı, Çubuk, Kızılcahamam, Kahramankazan, Şereflikoçhisar, Beypazarı ve Elmadağ’da ise belediyelere ait toplam bin 500’den fazla kapasiteye sahip hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezleri bulunuyor. Geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün meclise sunduğu raporda Ankara’da 90 bin sokak hayvanının bulunduğu belirtiliyor.
EN BÜYÜĞÜ KARATAŞ BAKIMEVİ
Merkez ilçelerden Çankaya’da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi 6 bin sokak hayvanı kapasitesiyle ön plana çıkarken; onu ABB Sincan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi takip ediyor. Sincan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ise bin sokak hayvanı kapasitesi bulunuyor.
ÖNCELİK SAHİPLENDİRME
Mevcut Hayvanları Koruma Kanunu’na göre belediyeler sahipsiz sokak hayvanlarını topladıktan sonra kısırlaştırma ve aşı işlemlerinin ardından geri aldıkları yere bırakmak durumunda bulunuyor. Kanun değişikliği ile birlikte belediyelerin sokak hayvanlarını toplayarak diğer kurumlarla işbirliği içerisinde “sahiplendirme” çalışmalarına ağırlık vermesi öngörülüyor. Kanunla ilgili aktarılan görüşlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “öncelik sahiplendirme” vurgusu yaparken; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak hayvanları sorunun önemine dikkat çekiyor.
KÖPEK YAŞAM ALANI KURULACAK
Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 31 Mart Yerel Seçimlerindeki vaatleri arasında Mamak Gökçeyurt’a kurulacak Köpek Yaşam Alanı Projesi yer alıyor. 112 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek proje içerisinde hayvan hastanesi, köpek gezdirme rekreasyon alanı, köpek oyun alanı, piknik ve dinlenme alanları ile bir belediye tarafından kurulan Ankara’nın ilk sahipli ve evcil hayvanlar için defin alanı yer alacağı kaydediliyor.