Tezveren Sultan Türbesi restorasyona alındı

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” projesi kapsamında, Tezveren Sultan Türbesi restorasyona alındı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından, Ankara'nın tarihî merkezi Ulus'ta başlatılan, “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” projesi devam ediyor. Anafartalar Caddesi üzerindeki kapsamlı kentsel yenileme projesi kapsamında, Altındağ Talatpaşa Bulvarı üzerinde, yolun ortasında bulunan Tezveren Sultan Türbesi de restorasyona alındı. Hem halkın güvenliğini hem de çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, türbenin çevresi şeritlerle kapatıldı.

BÖLGENİN TARİHİ DEĞERLERİ ARTTIRILACAK

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” projesi kapsamında; caddede bulunan yapıların cepheleri, özgün mimarilerine zarar vermeden yenilenmeye devam ediyor. Bölgedeki kaldırımlar ve zemin de kapsamlı bir kentsel tasarım sürecine tabii tutulacak olan proje kapsamında, tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakan cepheleri, mimari elemanları ve özgün sokak dokusu korunacak. Projenin ana hedeflerinden biri ise, kentsel dokuların sağlıklaştırılması ve korunması ile bölgenin tarihi değerleri arttırılacak.

MODERN BİR DOKUNUŞ İLE HARMANLANACAK

Başlatılan sokak sağlamlaştırma ve kentsel tasarım yapım işi, Ulus'un tarihi dokusunu korurken, geleceğe taşınmasını sağlamayı hedefliyor. Şehir merkezinin estetik açıdan modernleştirilmesi, yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından çekici bir bölge haline gelecek. Projenin tamamlanmasının ardından Ulus'un, kültürel ve tarihi mirasını modern bir dokunuş ile harmanlanacak. Cazibe merkezi haline gelmesi beklenen Ulus, tarihi değerleri koruyarak, gelecek nesillere aktarılacak. Aynı zamanda hem geçmişin hem de geleceğin izlerini taşıyan bir yer olarak kalacak.

ÇEVRESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” kapsamında, Altındağ Talatpaşa Bulvarı üzerinde yolun ortasında bulunan Tezveren Sultan Türbesi restorasyona girdi. Tarihi ve kültürel önemi büyük bir yapı olarak öne çıkan Tezveren Sultan Türbesi çevresinde de yenileme çalışmaları başlamış durumda. Türbenin çevresindeki kaldırımların yıpranmış olması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından bu kaldırımlar iş makineleriyle kaldırıldı. Kaldırımlar, kent estetiğine uygun, modern ve şık bir şekilde yeniden tasarlanacak. Hem halkın güvenliğini hem de çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, türbenin çevresi şeritlerle kapatıldı.

TEZVEREN SULTAN KİMDİR?

Kaynaklara göre, Tezveren Sultan’ın kim olduğu ile ilgili net bir bilgiye rastlanılmıyor. Kadın veya erkek olduğu konusunda da net bir bilgi olmayan, Türkiye’de “Tezveren Dede” olarak da bilinen Tezveren Sultan’ın türbesi Ankara Altındağ’da yer alıyor. Ancak bir rivayete göre türbedeki ismin Karyağdı Türbesi'ndeki, imam Hüseyin’in kızlarına ait olduğu söyleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri