Kendi işinin patronu oldu: Evde başladı, şimdi tesis ve kafesi var
Çubuklu Hülya Elma, çocuklarını okutmak için kendi imkânları ile evinde yemek yapıp satarak girdiği yiyecek sektöründe patron oldu. Şimdi yöresel gıda ürünleri üretim tesisi ve kafeteryası olan Hülya Elma, 12 kadına da iş sağlıyor.
18
Çubuk’ta yaşayan 4 çocuk annesi Hülya Elma, ailesinin desteği ile 2017 yılında çıktığı yolda işinin patronu oldu. Çocuklarını okutmak için kendi imkânları ile evde yaptığı yemekleri satarak işe başlayan Elma, yöresel gıda ürünleri üretim tesisi ve kafeteryasında, kendisi gibi çocuklarını okutmak isteyen 12 kadına iş imkânı sağlıyor.
28
Giderek işini büyüten ve çevreden olumlu dönüşler alan Elma, yeni bir mekân daha açmaya hazırlanıyor. Elma, “Kadınlar korkmasınlar, hayallerinin peşinden koşsunlar” dedi.
38
“ÇOCUKLARIMI OKUTMAK İÇİN BAŞLADIM”
Yaklaşık 7 yıldır ev yemekleri satarak hem aile bütçesine katkı sağladığını hem de çocuklarını en iyi şekilde okuttuğunu dile getiren 4 çocuk annesi Hülya Elma başlama hikâyesini şu cümlelerle anlattı:
48
“Bu işe bazı maddi sıkıntılardan sonra aile bütçesine katkıda bulunmak ve çocuklarımı daha iyi bir şekilde okutabilmek için eşim, annem, babam ve kayınvalidemin yardımları ile bu işe başladım. Çok cüzi miktarlarda un, kıyma alarak mantı yaptım. Daha sonra çevreden gelen talep üzerine baklava, yaprak sarması, börek, kurabiye gibi ürünler hazırlamaya ve satışını yapmaya başladım. Aslında başlamadan önce ne yapacağımı bilemiyordum. Bir şekilde bir yerden sıfırdan başlamam gerekiyordu. Bir fikre ihtiyacım vardı. Kardeşimin eşi bu yolda beni yüreklendirdi. Bu yola bir şekilde girmiş oldum.”
58
“12 KADINA İSTİHDAM SAĞLIYORUM”
Çocuklarını okutabilmek için çıktığı bu yolda, kendisi gibi çocuklarını okutmak isteyen kadınlara iş imkânı sağlayan Elma, “Evimin altında kendimize ait küçük dükkânımız vardı. Şehre olan uzaklığı sebebiyle orada üretiyordum. Hazırladığım ürünlerin ise satışını gerek müşteriye kendim götürerek gerekse hastaneleri ve okulları gezerek yapıyordum. 2 yıl boyunca evde kendi imkânlarım dâhilinde yaptım. Ardından müşterilerimden ve arkadaşlığımdan gelen istekler üzerine merkezde küçük bir imalat yeri açtık. Burada ürünlerin hem imalatını hem de satışını yaptım. Bir mutfakta bir de hamur işlerinde yardımcı olan 2 arkadaşla başladım. Baktım sevildi, giderek de talep artmaya başladı. İşi biraz daha büyütmek adına elaman aldım. Şu anda 12 tane kadına istihdam sağlıyorum” ifadelerini kullandı.
68
“YAPTIĞIM HİÇBİR ŞEY ELİMDE KALMADI”
Yeni bir yer açmak üzere olduğunun bilgisini aktaran Elma, “Çubuk’un yöresel yemeklerini yapmak istiyordum. Hayalimdeki buydu. Dükkânımın yanında bir spor salonu vardı. Pandeminin başlamasıyla beraber spor salonunu kapandı. Daha sonra ben orayı kiraladım. Orada da küçükten başlayarak üç beş masayla bir kafe açtım. Yöresel yemekler, kahvaltılar, mantı gibi şeyler üretmeye ve servis etmeye başladık. Allah'a şükür başladığım günden bu yana yaptığım hiçbir şey elimde kalmadı” şeklinde konuştu.
78
“EN BÜYÜK DESTEKÇİM EŞİMDİ”
Eşinin kendisine inanmaktan hiçbir zaman vazgeçmediğini ve her zaman yanında olduğunu belirten Elma, eşine olan teşekkürünü su cümlelerle ifade etti:
“Hiç yılmadan gece gündüz çalışarak ürettim. Bu yolda en büyük destekçim eşimdi. Çevrem, ailem, arkadaşlarım bazı noktalarda ‘Acaba mı?’ deseler de, eşim hiç yüzünü düşürmedi. Her zaman yanımda oldu ve olmaya da devam ediyor. Ben de kendimi ispat etmek, başardım diyebilmek için çok çalıştım. Hayatım boyunca da çalışmaya devam edeceğim.”
88
“HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞSUNLAR”
Çevresindeki olumsuz yorumlara rağmen hiçbir zaman pes etmediğini vurgulayan Elma, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
“Ben ilk başladığım zaman bana güldürüler. ‘Kim kurabiye alır?’ diye benim hevesimi kırmaya çalışanlar oldu. Fakat gelmiş olduğum nokta şuan ben müşteriye kurabiye yetiştiremiyorum. Yeri geliyor gecelere kadar kurabiye yapıyoruz. O sebeple de kadınlara bu vasıta ile şunları söylemek istiyorum. Korkmasınlar, hayallerinin peşinden koşsunlar. Allah'a şükür ben öyle yaptım. Kadının isterse başaramayacağı şey yok. Yaptığınız işin küçüklüğü, büyüklüğü değil bıraktığı etki önemli.”