İzmir'in tahtı sallanıyor: Ankara üretimde yükselişte

Ankara, ıspanak üretiminde Türkiye lideri İzmir'i yakalamak üzere. Geçtiğimiz yıl İzmir’de 52 ton ıspanak üretilirken, Ankara’da bu rakam 50 ton olarak kaydedildi. Üçüncü sırada ise 20 ton üretimle Bursa yer alıyor.

Başkent Ankara, ıspanak üretiminde Türkiye'nin lideri İzmir'i yakalamak üzere. 2023 yılı verilerine göre, İzmir’in ardından ıspanak üretiminde ikinci sırada yer alan Ankara, İzmir ile arasındaki farkı hızla kapatıyor. Geçtiğimiz yıl İzmir’de 52 ton ıspanak üretilirken, Ankara’da bu rakam 50 ton olarak kaydedildi. Üçüncü sırada ise 20 ton üretimle Bursa yer alıyor.

İZMİR KIŞLIK SEBZEDE LİDER

İzmir, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre toplam 37 çeşitte 362 bin dönüm açık alanda 1,4 milyon ton sebze üretimi gerçekleştiriyor. Bu üretimin 136 bin dekarlık kısmını 20 türde 290 bin tonluk kışlık sebzeler oluşturuyor.

Her yıl yaptığı ortalama 300 bin ton kışlık sebze üretimiyle Türkiye’nin kışlık sebze deposu olarak bilinen İzmir, ıspanak üretiminde de birinci sırada bulunuyor. İzmir aynı zamanda brokoli, kereviz, enginar ve pırasa gibi birçok kışlık sebze türünde de lider konumda. Türkiye'deki brokoli üretiminin yüzde 45’i, kerevizin yüzde 39’u, enginarın yüzde 27’si ve pırasanın yüzde 16’sı İzmir’de gerçekleştiriliyor.

DÜNYADA DÖRDÜNCÜYÜZ

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 790 bin hektar alanda yaklaşık 31,1 milyon ton sebze üretimi yaparak, Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de yetiştirilen sebzelerin yüzde 54’ü kışlık sebze olarak değerlendiriliyor. Bu ürünler arasında en çok üretilen türler arasında karnabahar, brokoli, ıspanak, enginar, pırasa, kırmızı pancar ve kereviz bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri