Mirgün Ünal, genetiği değiştirilmiş tohumlara savaş açarak Çubuk’un Eğriekin Mahallesi'nde bulunan 21 bin metrekarelik alanda ata tohumu yetiştiriyor. Hobi amacıyla başlamış olduğu sebze yetiştiriciliğini zaman içerisinde mesleğe dönüştüren Ünal, yetiştirdiği sertifikalı ata tohumlarının, Türkiye’nin dört bir yanına satışını yapıyor.
Üretim sürecini İlksayfa’ya anlatan Mirgün Ünal, “Her şey evdeki sandığın içerisinde babaanneme ve anneme ait olan tohumları bulmam ve içerisinden ne çıkacağını merak etmem üzerine başladı” dedi. Genetiği değiştirilmiş tohumların insan vücuduna zararlı olduğunu belirten 62 yaşındaki Ünal, yetiştirdiği ata tohumu ve fidelerin büyük bir ilgi ile karşılandığı da belirtti.
“ÖZÜME, TOPRAĞA DÖNDÜM”
Üretici Mirgün Ünal, evdeki sandığın içerisinde bulduğu tohumları merak etmesi üzerine başlayan üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi:
“Her şey evdeki sandığın içerisinde babaanneme ve anneme ait olan tohumları bulmam ve içerisinden ne çıkacağını merak etmem üzerine başladı. Ardından balkonda oluşturduğum küçük bir alanda ata tohumu yetiştirmeye başladım. Bir süre sonra ektiğim tohumlardan domates yetiştiğini gördüm. Bir süre bu şekilde devam ettim. Büyük bir firmada yöneticiydim. Her gün işe gidip gelmekten ve şehir hayatının vermiş olduğu stresten bunaldığım bir dönemdi. Bunun üzerine küçük bir bahçe aldım. Mevcut çalıştığımı işimi bırakarak özüme, toprağa döndüm. Uzun bir süre organik tarım ile alakalı araştırmalar yaptım. Ardından elimdeki tohumları ekmeye ve ürünler elde etmeye başladım. Oğlumda benden ilham alarak ziraat mühendisi oldu. Şuanda kendisi bana destek veriyor. Ailecek, fikir birliği ile işlerimizi yürütüyoruz.”
TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİM
Şu anda elinde her bir sebzeden yaklaşık olarak 15 ila 16 çeşit farklı tohum bulunduğunu aktaran Ünal, “Türkiye'nin dört bir köşesinden aldığımız ata tohumları ile bir koleksiyon oluşturduk. Sinop'tan, Adana'ya, Edirne'den Diyarbakır’a, Kars’tan Bodrum’a 'e kadar birçok yere gönderimini yapıyoruz. Talep her yıl giderek artıyor. Organik pazarlardan marketlere kadar birçok yere ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Türkiye'nin hemen hemen her iline fidelerimizi gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
21 DÖNÜMLÜK ALANDA ÜRETİM YAPIYOR
Ünal, yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda hobi olarak başladığı işe, gelmiş olduğu noktada 4 dönümü kapalı olmak üzere 21 dönümlük bir alanda üretim yaptıklarını belirtti.
Fide satın almak isteyen vatandaşların internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşarak, sipariş verdiklerini kaydeden Ünal, “Sebze fidelerinin üretimini kendimiz yaptığımız için konvansiyonel tarımla aynı fiyat aralığında satışını yapmaya çalışıyoruz. Fidelerimizin satışını yaparken de herhangi bir komisyoncuyu dereye sokmadığımız için 4 TL ila 5 TL fiyat bandında veriyoruz” şeklinde konuştu.