Ankara'nın 30 yıllık su planlaması hazır: Nüfus 2054’te 9,5 milyon kişiye ulaşacak

ASKİ Genel Müdürlüğü, gelecek yıllarda oluşabilecek olası su krizlerine karşı 30 yıllık planlama projesi gerçekleştirdi. Ankara nüfusunun 2054 yılında 9 milyon 500 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

ASKİ Genel Müdürlüğü, gelecek yıllarda oluşabilecek olası su krizlerine karşı 30 yıllık planlama projesi gerçekleştirdi. Ankara nüfusunun 2054 yılında 9 milyon 500 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor.

ASKİ temiz, sağlıklı ve kaliteli içme suyu sağlama hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. "Uludere, Peçenek ve Türkşerefli Barajları Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme" projesinin kapanış toplantısı, ilgili paydaşların katılımıyla Şereflikoçhisar’da gerçekleştirildi. Bu kapsamda hazırlanan plan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek.

ÇALIŞMALAR 2022'DE BAŞLADI

Kalecik, Şereflikoçhisar ve Temelli bölgelerine içme suyu sağlayan barajlar için özel hükümler belirlemek amacıyla 22 Temmuz 2022'de çalışmalar başlamıştı. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, toplantıda yaptığı konuşmada iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Ercan, "İklim değişikliği nedeniyle su döngüsünün doğal yapısı bozuluyor, su kaynakları miktar ve kalite açısından zarar görüyor. Bu nedenle, su kaynaklarımızı korumak için hemen harekete geçmeliyiz" dedi.

SU KAYNAKLARI KORUNUYOR

Nüfus artışının su talebini artırdığına da değinen Ercan, Ankara’nın mevcut nüfusunun 5 milyon 800 bin olduğunu, 2054 yılına kadar bu sayının 9 milyon 500 bine ulaşmasının beklendiğini ifade etti. "Mevcut su kaynaklarımız, bu büyüyen nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalacak. Bu nedenle, mevcut kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmanın yanı sıra, alternatif su kaynaklarını da bugünden korumalıyız" diye ekledi.

Ercan, ASKİ’nin su kaynaklarını koruma konusundaki çalışmalarında önemli mesafeler kat ettiğini vurguladı. Gerede İçme Suyu Temin Sistemi dâhil olmak üzere Ankara'ya su sağlayan barajların toplam kapasitesinin 660 milyon metreküp olduğunu belirten Ercan, "ASKİ olarak, 11 barajımızı 5 grup altında kategorize ettik ve bu gruplardan 3'ündeki projeleri tamamladık. Bu, gerçekten gurur verici bir başarı" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri