Başkentteki 33 hastanede parmak izi sistemi devreye alındı

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık sektöründe sahteciliğin önüne geçmek amacıyla Ankara’daki 33 hastanede parmak izi ile kimlik doğrulama sistemini devreye alıyor. Pilot uygulama 15 Eylül'e kadar denenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık sektöründe sahteciliğin önüne geçmek amacıyla Ankara’daki 33 hastanede parmak izi ile kimlik doğrulama sistemini devreye alıyor. 15 Ağustos - 15 Eylül tarihleri arasında pilot olarak uygulanacak yeni sistem, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Elektronik Kimlik Doğrulama Yöntemi’ni kullanarak, sağlık hizmetlerinde güvenliği artırmayı ve olası yolsuzlukları önlemeyi hedefliyor.

ÖZELDEKİ HARCAMALAR PATLADI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de sağlık harcamaları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 71,5 artarak 606 milyar TL’yi aştı. Bu harcamaların 463 milyar TL’lik kısmını devlet karşıladı. Özel sektör sağlık harcamaları ise yüzde 94,4 artarak 143 milyar TL’ye ulaştı. Tek bir özel hastanede yaşanan basit bir yolsuzluğun bile devletin milyonlarca lira zarara uğramasına neden olduğu göz önüne alındığında, yeni kimlik doğrulama sisteminin bu tür kayıpları önlemede büyük rol oynaması bekleniyor.

SGK ÖZEL SEKTÖRÜ SIRTLIYOR

Kişi başına düşen sağlık harcamasının 2022 yılında yüzde 69,8 artışla 7 bin TL'yi geçtiği belirtilirken, genel devlet sağlık harcamalarının toplam sağlık harcamasına oranı yüzde 76,4, özel sektörün payı ise yüzde 23,6 olarak kaydedildi. Sosyal Güvenlik Kurumu söz konusu harcamaların yüzde 44,2’sini karşıladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri