100 yıllık Gülhane İşhanı restorasyona alındı

Anafartalar Caddesi’nde yer alan tarihi Gülhane İşhanı, 100 yıllık geçmişine sadık kalınarak restore ediliyor.

Anafartalar Caddesi’nde yer alan tarihi Gülhane İşhanı, 100 yıllık geçmişine sadık kalınarak restore ediliyor. Binanın mimarı ve yapım tarihi hakkında çeşitli bilgiler bulunsa da bazı kaynaklar yapının dönemin Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç'ın isteği üzerine mimar Hasan Hadi tarafından yapıldığını belirtmektedir. İnşasına 1922 yılında başlanan yapının, 1925 yılında tamamlandığı tahmin edilmektedir.

İlk yıllarında Divan-ı Muhasebat tarafından kullanılan bu tarihi yapı, daha sonra otele dönüştürülmüştür. 1900'lerin sonlarına doğru Çamlı İşhanı adıyla ticaret merkezine çevrilen bina, günümüzde Gülhane İşhanı olarak anılmakta ve içerisinde çeşitli dükkânlar ile bir banka bulunmaktadır.

TARİHİ VE MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Gülhane İşhanı, genel hatlarıyla I. Ulusal Mimarlık Akımı’na uygun olarak tasarlanmış olup, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenmiştir. Betonarme olarak dört katlı inşa edilen yapının girişi Anafartalar Caddesi'ne bakan cephede yer almaktadır. Başlangıçta dört tarafı da açık olan apartmanın güney cephesi, bitişiğine yapılan bir başka bina nedeniyle kapanmıştır.

Zemin katında dükkânların bulunduğu binanın, birinci, ikinci ve üçüncü katlarında birbirinden bağımsız odalar yer almaktadır. Dördüncü katta ise geniş bir teras bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri